tiistai 9. kesäkuuta 2009

Eilinen ruokapäivä.

Olen kirjoitellut tänne vähemmän ruokajuttuja kuin alunperin kuvittelin. Ruokapäiväkirjan täyttäminen vie ilmeisesti sen verran ruuastakirjoitteluhaluja, että täällä en ole jaksanut enää syömisistäni kertoa. Mutta tulipa nyt mieleeni, että ehkä jotakuta kiinnostaa, millaista sapuskaa naamaani vedän, joten laitan tähän esimerkiksi eilisen päiväni.

AAMUPALA
3.0 dl Suodatinkahvijuoma 3 kcal
2.0 viipale Vaasan ruispala 118 kcal
8.0 g Keiju margariini 60% Camelina omega-3 44 kcal
2.0 viipale Kalkkunanfilee Snellman rasvaa 1% 28 kcal
20.0 g Polar 15 % -juusto 52 kcal

LOUNAS
75.0 g täysjyvä fusilli, kuitua 8,2 g 240 cal
1.0 annosta Tonnikalakastike pastalle 244 kcal
1.0 prk Ingman Kalinka kerrosjogurtti 128 kcal
100.0 g kurkkua 10 kcal



VÄLIPALA
100.0 g raejuusto 2% vähälaktoosista) 90 kcal
100.0 g maissi, Apetit 124 kcal


PÄIVÄLLINEN+ILTAPALA
100.0 g persikka/nektariini, keskiarvo, punnittu kivineen 35 kcal
125.0 g kidneypapu, Rainbow 138 kcal
75.0 g tomaattia 15 kcal
13.0 g Salaatinkastike sinappinen, öljy, mehu, etikka 40 kcal
13.0 g sipulia 4 kcal
100.0 g Lihahyytelö, Huhtahyvät maalaishyytelö 95 kcal
1.0 viipale Fazer grahampaahtoleipä 57 kcal
1.0 viipale Erätuli Loimu savustettu sulatejuusto 48 kcal

Yhteensä 1512kcal

Aika normipäivä. Tai en mä tiiä, kun heti aamupalalta puuttui kurkku ja tomaatti. =) Kalinka-jugurtti ei ole todellakaan normiruokaa, ostin meille sellaiset, kun Mies toivoi jotain herkkua sunnuntaiaamiaiselle. Mulle ei sunnuntaina oikein maistunut, joten söin sen eilen jälkkäriksi.

Iltaruokakin näyttää olevan vähän tavallista aneemisempi. =) Yleensä ollaan tehty iltaruuaks tonnikala- tai kanasalaattia, mut nyt väsäsin vain pienen ja nopean papusalaatin. Loimu-juusto liittyi myös sunnuntain aamupalaan, normaalisti meillä ei tuollaista ole. Melkoinen ero rasvaisella herkkujuustolla ja kevyemmällä: yhdessä herkkujuustoviipaleessa on energiaa lähes saman verran kuin 4 viipaleessa Polar 15 -juustossa! Vaaleaa leipääkään en yleensä juuri syö, mutta eilen meni sit tollanen paahtis. No, en siihen kuollut ja onneksi se maistui ihan pahvilta, eikä tehnyt mieli enempää.

Lounaan pasta on punnittu kuivana ja tonnikalakastikkeessa (2 annosta) on 1 sipuli, 1 rkl oliiviöljyä, 500g paseerattua tomaattia, 1 tl sokeria, 1 prk tonnikalaa vedessä, 30g Viola tuorejuustoa (rasvaa 13%), 0,5tl suolaa ja kuivattuja yrttimausteita. (Valkosipulia olisin ehdottomasti laittanut pari kynttä, mutta oli päässyt loppumaan.) Kuullotin sipulin öljyssä, lisäsin muut aineet ja hauduttelin n. 15-20min miedolla lämmöllä. Satsista tuli kaksi reilua annosta, joista toisen syöpöttelin tänään samanlaisen pastamäärän kera.

Liikuntaa eilen tuli vain noin puolen tunin kävelylenkki pururadalla. Vauhti oli ihan kohtalaisen reipas, mutta lenkki oli ajallisesti niin lyhyt, että laskin sen arkiliikunnaksi enkä merkinnyt liikuntapäiväkirjaan lainkaan. Joka tapauksessa jos peruskulutukseni on se n. 1900kcal/vrk, eilisen kalorivaje on -400kcal.

Tavoitteeni päivittäiseksi kalorivajeeksi on -500kcal ja olisin sen saavuttanutkin, ellei illalla olisi iskenyt mielitekokohtaus. Mun teki mieli latoa lautaselle ainakin kolme paahtoleipäviipaletta, siihen päälle ketsuppia ja savukinkkua ja ainakin viisi viipaletta tuota Loimu-savusulatejuustoa. Ja sit mikroon. Aaah ja ooh. Vastustin kiusausta, koska kyse oli puhtaasta mieliteosta, ei millään muotoa nälästä. Yritin ensin karistaa mielitekoa juomalla vettä, mutta kun ei auttanut, söin lopulta yhden paahtiksen juustosiivulla ja olin tyytyväinen siihen. Alkuperäismieliteostani olisi tullut helposti n. 600kcal, joten ehkä pieni n. 100kcal juustopaahtisherkkuni ei niin paha ollutkaan. Mikroon en sitä laittanut, koska olen todella perso sulatetulle juustolle ja mun olis vaan alkanut tehdä mieli toista leipää.. =) Turha herkku tuo mikrottamatonkin silti oli, pelkkää rasvaa ja hiilaria. :/

Eilispäivän energiasta n. 45% tuli hiilareista, 30% proteiinista ja 25% rasvasta. Rasvan osuus on kai ihan kohdillaan, mutta hiilareitten osuutta voisin ehkä kasvattaa ja nipistää proteiinista ihan vain siksi, että olisi paremmin virtaa venkoilla jossain crossarin selässä.

Ei tämä mikään malliesimerkkipäivä ollut, mutta aika lailla toisenlaiselta ruokapäikkäni näyttäisi, jos olisin valinnut ruokia toisin: aamupalalla vaaleaa leipää, normirasvaista juustoa ja leikkeleeksi kinkkumakkaraa tai metua, lounaalle lasagnea, välipalaksi keksejä ja jäätelö ja illaksi vaikka tuo haaveilemani instant-kinkkupizza. Ja juomaksi aina jotain muuta kuin vettä.

En mä tässä läskitaistossani luovuta. Pakko vaan uskoa, että tämän syömis- ja liikkumishomman on toimittava, vaikka syystä tai toisesta tää ei nyt etenekään kuin oppikirjoissa. Ehkä en ole ollut niin turvoksissa, että aluksi lähtisi nesteitä vauhdilla, vaan olen heti hitaammassa "oikeassa" rasvanhäätövauhdissa. Tai jotain. Olis ihanaa alkaa keksiä tälle selityksiä omasta aineenvaihdunnasta tai muusta erityishäiriöstä, joka on osunut juuri minulle. Mulla on ihan varmasti täysin normaalisti toimiva ihmiskeho, jossa ei ole muuta outoa kuin välillä jottain vähän päässä. =)

4 kommenttia:

Heinäharava kirjoitti...

Hei likka,

tuli vaan mieleen, että entäs jos kokeilisit syödä vaikka 5 kertaa päivässä? Minulla ainakin kävi niin, että nesteet alkoi kiertää kropassa nopeammin kun aloin syömään tiheämpään.

Voisit keventää lounasta vaihtamalla sen keitto/salaattilounaaseen + siivuun ruislepää, näin säästyisi kaloreita vielä iltapalaan, joka voisi olla vaikka rahkaa+marjoja tai vaikka munakas (nam)

Näin keho ei ainakaan ala panttaamaan ja säilömään varalle kun se saa koko ajan tasaisesti (ja usein!) ravintoa.

Joo, tuli vaan mieleen. Voipi olla rasittavaa alkaa vekslaamaan, mutta ajattelin mainita jos kiinnostaa. Ja kyllähän sä tän varmaan jo tiestikin :)

Epi kirjoitti...

Hei tsemppiä sulle, eikä saakkaan luovuttaa!:) Oon itekki aina halunnu keksiä nuita selityksiä sille miksei paino putoa jne., vaikka tosi asia on just se että rasva ei lähe tosta noin vaan, koska eihän se ihan tosta noin vaan oo tullutkaan.. Mutta normaalisti toimiva ihmiskeho meillä vaan on, ja osuit ihan naulan kantaan että muuta häikkää ei välillä oo ku jottain vähän päässä;) Ei saa antaa periksi! Nimimerk. kokemusta on

Satu kirjoitti...

Vitsi mä ihailen ihmisiä, jotka noin osaavat kaikki kalorit ja muut systeemit laskea ja katsoa ja merkata yms., toi puoli ei ole koskaan sujunut multa....vaikka siis joskus olen laihduttanutkin tuloksellisesti. painonvartijoitten pistelaskuja olen hetken harrastanut, en muuta.

Liikuntasuoritukset ja kestot on ainoita, mitä jaksan/viitsin kirjata, vaikka oikeasti pitäisi perehtyä tuohon sapuskapuoleenkin.
Olet reipas tyttö! :)

navettakissa kirjoitti...

Hei Heinis, erittäin hyvin ajateltu, olen meinaan ajatellut ihan samalalla tavalla. =) Kopsasin tuon suoraan ruokapäikästä, johon ikävä kyllä ei voi erikseen merkitä iltapalaa, vaan se on merkittävä päivällisen yhteyteen. Eli aterioita tulee yhteensä viisi. Usein vaan käy niin, että päivällinen syödään niin myöhään, että erillistä iltapalaa ei huvita enää syödä. Olen todennut, että keittolounaasta (mikä tahansa laatu, ne on kaikki kevyitä, jos ei kermalla ja juustolla lotraa) mulle tulee nopeasti aivan tolkuton nälkä, joten olen syönyt päivisin ns. "kunnolla". Ruokaisat salaatit kyllä toimii. Mutta tuon iltapalan suhteen voisin kyllä vähän tsempata. Eikä musta ole ollenkaan rasittavaa vekslata, päinvastoin! Musta on kivaa suunnitella ja keksiä vaihtoehtoja!

Eerika: Kiitos tsempistä! =) Ja ei todellakaan ole tullut tosta noin vaan. Itse asiassa musta tuntuu että se lähtee pauttiarallaa samaa näkymätöntä tahtia kuin on tullutkin ja havahdun tulokseen yllättäen. Ehkä mä joku päivä vaan herään ja "Oho! Vitsi mä oon ihan laiha!" :D

Satunkaa: Ja mä ihailen ihmisiä, jotka jaksaa käydä juoksemassa. =) On tosi helppoa osata syynätä kaloreita, kun kaikki on tietokoneella ja sen kun vaan laittaa gramma/kpl/tms.-määrät ja kone laskee. =) Sapuskapuolen oppii hanskaamaan pikkuhiljaa. Reippautta lenkeille ja kiitos taas, kun kannustit! =)